Konfekta.se

Godis och socker är en drog för kroppen

Hur påverkar godis och socker kroppen?

Man skulle kunna säga att godis och socker är som en drog för kroppen. Med det menar vi att kroppen blir beroende av sockret, vilket för att man har svårt att sluta med det och att det leder till att man bara vill ha mer och mer. Det är vanligare än vad man tror att vara beroende av socker, och det är även vanligt själv att man är beroende av det utan att man vet det själv. Ett vanligt symptom på att vara beroende är att man känner ett sötsug, vilket man ofta tror att man bara är sugen, men det är kroppens sätt att säga att den nu vill ha socker. Faktum är att när kroppen får socker så höjs blodsockret, och äter du mycket socker under längre tid så kan du få dåliga värden i ditt blodsocker vilket gör att du kan få svårt att producera insulin, för att din kropp har gjort det så mycket redan. Insulin är det som tar hand om sockret i kroppen skulle man kunna säga. När kroppen för svårt att producera insulin kar den inte hantera dina blodsockernivåer, vilket är livshotande. Då får du sjukdomen som du säkert känner igen, som kallas diabetes. Det finns två olika typer av diabetes, antingen typ 1 eller typ 2. Den andra typen är sådant du får för att du har ätit för mycket socker, den första typen är något du föds med eller som är genetiskt, och det kan du näst intill inte påverka. Diabetes är en sjukdom som du lever med resten av ditt liv och den innebär att du måste ta en spruta innan varje måltid du äter för att reglera din blodsockernivå. Du behöver spruta in olika mycket insulin beroende på vad du äter, så du kan tänka sig själv hur jobbigt och krävande det är att ständigt behöva tänka på vad man äter och hur mycket insulin man ska ha. Det är en anledning till varför man ska passa sig för socker.

 

Hur kan vi göra för att bli av med beroendet?

Det finns massor med olika sätt och metoder man kan använda sig av för att bli av med sitt beroende. Det enklaste som de flesta använder dig av är att stegvis minska på exempelvis godiset eller vad det nu är för socker innehållande mat man stoppar i sig. Exempelvis att du äter en skål godis varje fredag. Nästa vecka så kanske du bara äter en två tredjedelar, veckan därpå kanske du bara äter en tredjedel, och så fortsätter det så. Dock kommer man få tampas med sina sötsug, vilket är jobbigt ungefär första månaden sedan försvinner oftast dem. Du kan dämpa det genom att äta annat som smoothies.

 

Det finns redan mycket socker i mat

Många vet inte om det här men det finns otroligt mycket socker i det som vi redan äter. Och då menar vi processad mat som snabbast, färdigfabrikat och liknande. Därför blir det bara ännu värre när vi lägger på massor med godis utöver den maten.

Privacy Policy