Konfekta.se

Choklad – nyttigt eller farligt?

Choklad

Du har säkert hört talas om att det sägs att choklad är nyttigt. Här i denna artikel kommer du kunna få läsa dig till om det är sant. Isåfall hade det ju kunnat vara ett under, att kunna äta choklad utan att bli fet, få ont i magen, bygga på sig fett och ännu värre visceralt fett. Dock vet vi ju att det inte är så, rent generellt med choklad. Men det kanske finns någon typ av choklad som anses nyttig, eller iallafall nyttigare än den andra? Något vi aldrig kommer kunna komma ifrån när det gäller chokladen, är sockret. Utan socker hade chokladen varit jätte besk, men i vissa sorter av choklad finns det betydligt mindre socker.

 

Mörk choklad

Om du har varit aktiv på sociala medier på senaste har du säkert läst om att mörk choklad är nyttig. Ja, det är faktiskt rätt på sätt och vis. Som du läste tidigare i texten så innehåller den ju såklart socker, vilket definitivt inte är nyttigt. Dock är det inte så jätte mycket socker i den mörka chokladen som det är i exempelvis Marabou mjölkchoklad. Desto dyrare choklad du köper, desto nyttigare är den oftast för då har de använd råvaror som inte är kemiska oftast, och det har högre halt med kakao. Kakao är det som är dyrast av alla råvaror när man ska tillverka choklad, och den har dessutom stigit enormt i pris senaste tiden. Och det är även nu vi kommer till det spännande, för ju mer kakao som finns i chokladen, desto beskare blir den men även nyttigare. I kakao finns det nämligen massvis med antioxidanter. Antioxidanter skyddar mot allt från att du ska få högt blodtryck till åldrande. Vilket socker är raka motsatsen till. Och eftersom det finns socker, fett och kalorier i chokladen så kan man ju inte säga att man äter nyttigt om man äter choklad hela dagarna, men mörk choklad utan så mycket socker och annat skräp i, är relativt nyttigt att äta då och då. Det är definitivt nyttigare än att äta lösgodis eller andra kemiska produkter.

 

Test på mörk choklad

För att förenkla så mycket som möjligt för dig som är kund har vi testat massor med olika mörka choklader som är vanliga i en vanlig matvarubutik, så att du kan se vilken choklad du ska välja nästa gång du handlar. Vi kan börja med att säga att de billiga märkena på choklad innehåller nästan alltid transfett. Det är härdat fett vilket är negativt för din hälsa. Samma fett finns i snabbmat. Så, den bästa chokladen vi hittade i en matvarubutik var Lindt Excellence som har 90% kakao i sig. Då tänker du säkert att du aldrig köper den, vilket är ganska förståeligt eftersom den har så hög kakaohalt i sig att chokladen blir väldigt besk. Även den har minst socker i sig jämfört med de andra och 580 kalorier per chokladkaka, jämfört me de andra som har upp mot 693 kalorier. Den sämsta vi kan rekommendera är Lindt Excellence Chili, som endast innehåller 49% kakao.

Privacy Policy